Ilgın Niron

Biraz Yemek, Biraz Tasarım

Boza ve Salep Zamanı Geldi: Damla Dondurma&Boza

By 11:01 , ,



Havalar iyice soğudu, kışa bir anda girdik. Kışları oldum olası sevemedim, ben tam bir yaz insanıyım.  Ama ah o Boza ve Salep! yok mu ah! Kışın gelmesini bir tek onlar için beklerim. Onlar da olmasa kış gerçekten çok tatsız. Gel gelelim bu güzel tatlar ne yazık ki zamana yenik düştü. Bildiğimiz nostaljik ve gerçek bozacılar elimizin 5 parmağını geçmez oldu. İstanbul Vefa, Ankara Akman ve Eskişehir Karakedi bozacısı. 

Gelelim salebe. Salep zor bulunduğu ve fiyatı gittikçe pahalılandığı için hazır salebe olan talep tırmanışa geçti.  Bu sebeple has salep yapan yerlere hasret kaldık.  Bugün özlediğimiz lezzette boza ve salebi nerede içeriz? sorusuna bir adres de benden gelsin: Kurtuluş Damla Dondurma&Boza. 
Bugüne kadar en favori bozacım hep Ankara Akman idi. Kim Ankara'dan İstanbul'a gelecek olsa şişe şişe boza taşıttık. Şimdi diyeceksiniz Ankara'dan boza mı taşınır? İstanbul'da yok mu? İstanbul Vefa'yı bir türlü sevemedim, benim ağız tadıma göre çok tatlı gelmiştir. Boza ekşi olacak bana göre. Ne mutlu ki geçen hafta Kurtuluş'ta Damla Boza'yı keşfettim. Lezzeti tam ağız tadıma uygun. Ekşisi tam kıvamında, sunumu tarçın ve leblebili. Küçücük bir dükkan, yazları dondurma yapıyorlar, kışları da boza ve salep. Daha ne olsun!  



Peki boza ve salebi neden kışın bolca tüketmeliyiz? Soğuk havaların etkisiyle malum tam hastalık mevsimindeyiz. Bozada, A, C, E ve B vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor ve çinko mineralleri bulunur ve protein bakından zengindir. Bademciklerdeki enfeksiyona ve öksürüğe iyi gelir. Salep de aynı boza gibi öksürük ve bronşite birebir. Ayrıca bağırsak ve mide problemlerine de iyi geliyor. Yani ikisi de her derde deva. 


Bol bol boza ve salep içerek, hastalıksız geçireceğiniz güzel ve keyifli bir kış dilerim. 

Afiyet Olsun! :)
Emaye Kupalar: Bencil Dükkan Kuzguncuk, Vazo: Ikea


Adres: Kurtuluş Cad. No. 110/A Kurtuluş.
Tel: 0 212 233 49 25
Pazartesi-Cumartesi 10:00-22:00 arası açık.




#boza #salep #lezzet #sağlık #damladondurmaboza #kış  

You Might Also Like

0 yorum